Niverplast besloot de onderdelen voor zijn verpakkingsmachines voortaan zelf te produceren. Daarbij zette het bedrijf vol in op digitalisering van het productieproces.
Vulmachines voor ijs, inpakmachines voor koekjesfabrikanten, maar ook machines voor kwaliteitscontrole of robots voor palletisering.
In het verleden liet Niverplast de onderdelen van zijn verpakkingsmachines door veelal buitenlandse toeleveranciers maken. Deze werden vervolgens in Nijverdal geassembleerd. Het nadeel daarvan was dat onderdelen regelmatig te laat werden geleverd, soms niet de goede specificaties hadden of gewoonweg niet werkten.
Vanwege de problemen met de toeleveranciers en de reparatie van onderdelen die regelmatig nodig was, constateerde Niverplast in de loop van de tijd dat het wellicht efficiënter zou zijn om de onderdelen in eigen huis te produceren.
In 2019 werd daarmee een begin gemaakt. Niverplast verzelfstandigde haar reparatieafdeling die nog hetzelfde jaar de eerste zelfgemaakte onderdelen leverde.
Voor Niverplast staat dan ook vast dat de efficiëntie die ze nu bereikt heeft, nooit met een standaardpakket is te realiseren.
Om de onderdelenfabriek optimaal te laten werken, zette Niverplast al snel vol in op digitalisering van het fabricageproces.
Niverplast koos daarbij met overtuiging voor maatwerksoftware. Hoewel er standaardsoftware is die hiervoor kan worden gebruikt, kent die in de visie van Niverplast een groot nadeel: meestal moeten werkprocessen in de fabriek worden aangepast aan de software. En dat gaat ten koste van de efficiëntie.
Omdat elk bedrijf zijn eigen specifieke manier van werken heeft, wordt de echte winst door digitalisering gehaald in het aanpassen van de software op deze kenmerken.
Om die te realiseren in standaardsoftware is volgens Niverplast haast onmogelijk. Voor Niverplast staat dan ook vast dat de efficiëntie die ze nu bereikt heeft, nooit met een standaardpakket is te realiseren.
De fabrieksdigitalisering levert voor Niverplast met name in de werkvoorbereiding grote tijdwinst op. In eerste instantie moest elke order handmatig worden verwerkt. Dat was niet alleen tijdrovend, maar zorgde ook voor een grote foutgevoeligheid.
Door de digitalisering is in de werkvoorbereiding een tijdwinst van meer dan 70 procent behaald en de foutgevoeligheid met een factor 2 afgenomen.
Een ander voordeel is dat machines veel beter worden benut. Een van de belangrijkste factoren bij de bezetting van productiemachines is de insteltijd die nodig is om het juiste onderdeel te maken uit het juiste materiaal. Door de digitalisering van de werkvoorbereiding en de productie hoeft een machine veel minder vaak te worden ingesteld.
Dat gebeurt onder meer doordat de software een efficiënte bundeling van werk mogelijk maakt. Daarbij zorgt de software er bovendien voor dat alle onderdelen op elk gewenst moment zijn te traceren in het productieproces. Zo is steeds duidelijk wat de status is van een onderdeel.
Naast de voordelen voor de productie, kent het digitaliseren van de werkprocessen in de visie van Niverplast nog een groot voordeel. Door veel van de routinematige klussen te automatiseren en digitaliseren kan het bestaande personeel zich met andere taken bezighouden, zoals het verder verbeteren van het productieproces.
Op die manier kan Niverplast zich heel gericht bezighouden met de ontwikkeling van personeel en krijgen de medewerkers een steeds hogere toegevoegde waarde voor het bedrijf.
Het succes van de eigen productiefaciliteit, blijkt alleen al uit de cijfers. In 2019 werkten er zes mensen en werd er 7.000 kilo ruw materiaal verwerkt. Anno 2023 werken er meer dan 20 mensen en wordt er 200.000 kilo ruw materiaal verwerkt.
En inmiddels werkt Niverplast aan de uitbreiding van de onderdelenfabriek van duizend naar vijfduizend vierkante meter. Voor Niverplast staat vast dat de digitalisering van het fabricageproces daarin een doorslaggevende rol heeft gespeeld.
Daarbij stelt Niverplast dat dit resultaat alleen bereikt kon worden door de manier waarop Alserda de samenwerking vormgeeft. Via een iteratief proces zijn Niverplast en Alserda aan het werk gegaan, waarbij eerst is gekeken waar op relatief eenvoudige wijze met automatisering de eerste winst was te boeken.
Op die manier werden kostenbesparingen snel zichtbaar gemaakt. Dat vraagt van de automatisering partij een hands-on aanpak die door leveranciers van maatwerkpakketten meestal niet kan worden geleverd. Daar gaat vaak veel tijd op aan consultancy uren die zich lang niet altijd vertalen in praktische oplossingen.
“Bij Alserda bouwen we hoogwaardige applicaties en websites. Het feit dat er niet bezuinigd wordt tijdens de bouw betekent dat we goede code kunnen schrijven.” Timo Vos Developer bij Alserda